TUNØ

Øen præges af en skovbevokset lavning, der oprindelig var havbund i Stenalderen. Lavningen omgives mod øst og vest af et istidslandskab, der domineres af to parallelle morænerygge som udbreder sig i nordvest-sydøstlig retning. Moræneryggene er antageligt dannet af Nordøstfremstødet, men er blevet overpræget af et senere Ungbaltisk Fremstød, der også har overpræget tilsvarende morænerygge på Nordsamsø. I kystklinterne ses istidsaflejringer fra såvel Nordøstfremstødet som det Ungbaltiske Fremstød.

Byen strækker sig langs en hyggelig hovedgade, hvor de fleste af husene imidlertid er under 150 år gamle. I 1852 brændte 15 huse, 16 gårde og præstegården i den gamle tætte landsby. En katastrofe for øen som affødte en landsindsamling for de boligløse øboer. Mange gårde blev genopført uden for byen og tættere på markerne. Tunboerne har sat en mindesten nedenfor Kroen.

Kirken

Stenkirken er påbegyndt omkring år 1300 og er tilbygget af mange gange siden.

Åbent i skoleferien: Alle hverdage kl. 10.30 - 11.30. Søndag lukket.

Læs mere om Tunø Kirke HER

Thunø Museum

Den tidligere præstegårdsstald/lade er af driftige tunboer omdannet et et hjemstavnsmuseum, hvor man får et godt indblik i tunboernes liv gennem tiderne.

Lige overfor på den modsatte side af Hovedgaden, er en længe af "Engelhardts gård" blevet tilkøbt. Denne kampestensbygning, nu kaldet Stenhuset, indeholder fouden museet også Tunø lokalhistoriske samling samt Tunø Avis' redaktion og net-café.

Fyrtårnet

Øens vartegn blev bygget i år 1800 og er måske det eneste i verden, der på samme tid er kirketårn og fyr.

Det er muligt at komme op i tårnet og nyde den fantastiske udsigt. Åben hver dag i skoleferien 10.30 . 11.30 undtagen søndag.

Læs alt om Tunø Fyr HER

Den gamle smedje

På hovedgaden, kige midt imellem købmanden og gadekæret, ligger den gamle smedje. Nu museum, hvortil der er fri adgang.

Det lille lavloftede hus fra sidst i 170-00 tallet står fuldstændig som det stod, da den sidste smed forlod det engang i 60'erne.

Vandtanken

Tunøs gamle vandbeholder ligger på bakken bag ved kirken. Da man ikke længege havde brug for den i vandforsyningen, lå den hen i mange år, indtil øens ungdom først i 80'erne ombyggede den til et ungdomshus.

Da der jo ikke længere er et ungdomsklientel på Tunø, er det nu omdannet til et spændende kunstgallere.

Der er udstillinger af skiftende kunstnere hele sommeren i det unikke runde lokale. Absolut et besøg værd.

Praktiske oplysninger

Man kommer til Tunø med Tunøfærgen, 50 minutters sejlads fra Hov i Jylland. Se færgeplan herunder. Da øen er bilfri, kan man ikke medtage bil eller campingvogn.

På Tunø findes en velassorteret købmandsbutik, med åbningstider tilpasset de enkelte årstider. Se åbningstider og andet om købmansgården HER

Derudover findes der på Tunø flere småbutikker, såsom guldsmed, livsstilbutik, grøntsagsboder m.m.

Spisesteder

Thunø Kro. Se mere

Det gamle Mejeri. Se mere

Stalden. Se mere

Der er en sygeplejerske  på Tunø, men der kan tilkaldes læge fra Samsø, og der er en fin helikopterordning i nødstilfælde. Se mere HER

 

TUNØ FÆRGEKALENDER

Klik på en dato og se sejlplanen

 
   
 

Hov-Tunø Færgefart er ikke ansvarlig for denne fartplan

Der tages forbehold for eventuelle fejl og mangler

© 2008 / 2011 TUNBO.net